Khamis, 7 Julai 2011

japaneese cotton cheese cake

akhirnya menjadi juga cheese cake ni walaupun first time buat...thank pada dapur kak zu...izinkan share resepi ye

JAPANESE COTTON CHEESE CAKE WITH TOPPING

Gula Halus (140 gm)
Putih Telur (6 biji)
Cream of Tartar (1tsp )
Mentega (50 gm)
Krim Keju (250 gm)...cheese cream
Kuning Telur (6 biji)
Susu Segar (100 ml)
Jus Lemon (1 sudu besar) kkzu tk letak sbb suke rase ori cheese tu aje
Tepung Kek (60 gm)
Tepung Jagung (20 gm)

Directions:

1. Cairkan krim keju, mentega dan susu di atas air (double boiler). Biarkan sejuk sedikit. Campurkan tepung jagung, tepung kek dan kacau sehingga ia sebati. Tambahkan kuning telur dan jus lemon.

2. Pukul putih telur dengan cream of tartar dan gula halus sehingga kembang.Hingge jadik MERINGUE.

3. Campurkan 1 dan 2.Gune kaedah kaup balik aje.

4. Masukkan adunan ke dalam acuan yang disediakan dan ditabur tepung @ letak gris @ sedikit minyak dan lapik kertas.

5. bakar (steam bake) pada suhu 160'C selama 1 jam 10 minit.

TOPPING...

non dairy whipping cream 300 ml (putar di tempat yang sejuk )...putar hingge kental...lepe (sapu ) aje pde kek..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan